Bokashi handlar om att ta hand om sitt matavfall genom att fermentera det. Eftersom det inte luktar som det ibland kan göra om en kompost, kan man ha sin behållare stående i köket. Mitt i vintern kan det ju vara skönt att slippa springa ut till soptunnan i tofflorna!

Och när avfallet har fermenterats blir det näringsrik gödning ute i trädgården.

 

Behållare

Det finns speciella ”Bokashi”-hinkar, men det går bra att använda vanliga 10-litershinkar med lock från mataffären. ”Bokashi”-hinkarna har en avtappningskran längst ner, så att man kan ta ut överflödig vätska. Den vätskan kan man använda som gödning både ute och inne. 

Men om man har en vanlig hink, så lägger man istället lite rivet tidningspapper i botten, så suger det upp det mesta av vätskan. Tycker man att det blir för blött i hinken under påfyllningstiden så kan man använda mer tidningspapper eller servetter, äggkartong eller även träpellets – vad man nu har för att suga upp vätska. Det är om det blir för blött i hinken som det kan lukta lite från bokashin, och i så fall syrligt, men inte ruttet.

 

Fylla hinken

Det som är viktigt är att behållaren har ett tättslutande lock, eftersom processen inte fungerar om det kommer in för mycket syre. Det är också därför som man inte ska öppna hinken så ofta.

Istället samlar man matavfallet i till exempel ett durkslag på diskbänken under dagen. Då rinner det mesta av vätskan i avfallet bort, och det gör att det inte uppstår någon lukt i köket. Det är också fördelaktigt att hacka ner matresterna i lite mindre storlek innan man lägger dem i hinken framåt kvällen.

Alla typer av matavfall fungerar; grönsaker, bröd, äggskal, kött – ingen sortering behövs. En del väljer bort kött och ben, men andra lägger allt i hinken. Ben kan ta lite längre tid att brytas ner i jorden ute i trädgården sen och en del tycker att det känns konstigt om man skulle råka få upp dem på spaden. Hur man gör väljer man själv!

Samtidigt med att man häller ner matavfallet i hinken strör man också över någon matsked så kallat bokashi-strö. Bokashi-strö kan man skicka efter på nätet och består vanligen av vetekli som har laddats med nyttiga mikroorganismer.

Innan man stänger locket ska materialet pressas ihop så att allt avfallet ligger ordentligt an med strö emellan. 

 

Fermentering

När hinken är full brukar man riva en dagstidning itu igen och lägga på toppen, om man har en vanlig hink. Har man ”Bokashi”-hinkar behövs inte det. Sen får hinken stå i garaget i minst 2 veckor i inomhusvärme. Det gör inget om den står längre. Det går att samla flera hinkar och använda dem först när de behövs i odlingen.

 

Använda bokashin!

När matavfallet har fermenterat klart efter ett par veckor, eller längre, har cellväggarna i materialet delvis brutits ner så att näringsämnen och mineraler är lättåtkomliga för växter och mikroorganismer i jorden. Och för daggmaskarna, som älskar bokashi! 

Man gräver helt enkelt ner innehållet i hinken på ställen där man vill odla och täcker med ett jordlock. Sedan väntar man ett par veckor, och sedan går det bra att så eller plantera på stället. Då har pH återgått till det normala. Förutom näring bidrar bokashin till en ökad mullhalt som förbättrar odlingsjordens struktur. Kretsloppet har slutits i det egna hemmet! 

Om det är ett vitt ludd när man öppnar locket för att gräva ner bokashin är det ett tecken på att processen har fungerat bra.

 

Lakvatten

Om man har ”Bokashi”-hinkar kan man ibland tappa av lakvatten. Lakvattnet kan användas som gödselmedel efter att man har spätt det med rent vatten. Det har ofta en syrlig doft, och det kan vara bra för känsliga näsor om man vattnar till exempel krukväxter inomhus på morgonen innan man går till jobbet, så slipper man klagomål från övriga familjen…. 🙂

Man kan också använda lakvattnet utomhus eller i växthuset på sommaren, till tomater och andra grönsaker. Det går också bra att höja kvaliteten på en eventuellt trädgårdskompost med lite lakvatten som man häller över den.

Det enda som vi ännu har märkt som inte varit så förtjust i lakvatten från bokashi är änglatrumperna.

 

Jordfabrik

Om man inte har någon trädgård eller om det är mitt i vintern och det är svårt att gräva ner den färdigfermenterade bokashin kan man istället göra en jordfabrik inomhus eller mot en södervägg. Jorden kan man sedan använda till krukväxter av olika slag.

Man tar en stor plastlåda med lock och bottnar med lite löv eller jord, häller i lite bokashi och rör runt så att det blandas ordentligt. Man kan använda sig av gammal trött jord som man redan har odlat i. Sen blir det lite mer jord och lite mer bokashi tills lådan är full. Överst lägger man antingen lådans lock (utomhus) eller ett lock av ren jord (inomhus). Efter några veckor så har bokashin blivit ny fräsch näringsrik jord.

 

Sök på nätet, och gå med i en Facebookgrupp

För den som är intresserad av att testa bokashi finns mycket mera information att söka på nätet, och det finns en livfull facebook-grupp som vi kan rekommendera.

 

Anmäl till kommunen

Kommunen har monopol på att ta omhand om sopor och avfall. Hör därför av dig till ditt miljökontor och berätta att du är intresserad av att börja med boskashi, så får du information om vad som krävs i din kommun.