Ibland räcker det med en ljusslinga eller att man placerar ut en vacker kruka, så ger trädgården ett helt annat intryck än innan. Inne räcker det med en bukett tulpaner i en fin vas på bordet för att få en blommig stämning.

 

Pynta ute

Lyktor och fat

Lyktor kan man inte ha för många av! Placera ut i grupper och gärna i olika storlekar intill varandra. På sommaren kan man ställa ut fat med vatten lite här och där. Dels för att hjälpa djur och insekter med vatten, men också för att låta något flyta, till exempel en vacker blomma. Man kan också kombinera flytande blommor med ett par flytljus som man tänder under den ljumma sommarkvällen. Det blir särskilt vackert om man har hängt ett fat under en trädkrona som skuggar lite. 

 

Stilleben

När det gröna har försvunnit på hösten kan det vara fint med några stilleben i trädgården. Något som drar blicken till sig. Att ställa ut ett gammalt bord, eller ett underrede till en gammal symaskin eller en bänk och samlar vackra saker ovanpå blir det ett fint stilleben. Det kan vara en ljuslykta, ett trevåningsfat som kan dekoreras efter säsong, en bunden krans och en kruka med taklök till exempel. Under andra tider på året kan man byta ut sakerna på bordet mot till exempel en kruka med blommande växter, keramik eller annat. Ett ”fågelbo” med ägg i är kanske något som passar i påsktider?

 

Pynta krukor på hösten och vintern

Har man krukor med perenner som vissnat ner kan man låta dem stå kvar ute, och lägga mossa ovanpå dem. Några äpplen eller rödlök blir vackert mot mossan.

Hyacinter är vackra, men många av oss tål inte att ha dem inne. Då kan man trä upp dem på metallpinnar (finns i blomsteraffärer) med lite mellanrum och sedan sätta ner pinnen i en kruka att ha på trappen. Då får man njuta av dem på nära håll, men behöver inte få problem med den starka doften. Även äpplen kan man trä upp på pinnar och sticka ner i små lerkrukor som är fyllda med grus och som har ett lock av mossa.

 

Kransar

Gör man egna kransar är det vackert att dekorera med äpplen, rödlök, tulpanlökar och hyacinter på hösten. Man sätter fast lökarna med en ståltråd som böjs som ett U, och så sticker man ändarna rakt genom löken och sedan ner genom kransens halmstomme och tvinnar fast ändarna runt varandra på baksidan av kransen. Bra kransmaterial är granris, buxbom, thuja och mjuken. Det kan man köpa i blomsteraffärer. 

 

Granar inför jul, björkris till påsk!

Om man har tillgång till egen skog kan man på senhösten hämta granar i olika storlekar där. Dessa sätter man sedan ner i olika krukor, korgar eller andra kärl. Det behövs inget vatten eller jord, utan man sticker bara ner dem som de är. Därefter arrangerar man dem i små grupper på strategiska ställen. Kanske vid entrén till huset, eller vid orangeriet om man har ett sådant. Det blir som en liten grön skog runt huset. Vill man kan man också ha en tunn ljusslinga i någon.  

När sedan våren börjar närma sig kan man byta ut granarna mot björkris som man sätter ner i krukorna eller korgarna i stället.

 

Is och snö

Is och snö kan bli pricken över i.et när man dekorerar sin trädgård. Om det blir riktigt kallt kan man göra egna islyktor (och lägga i till exempel granris eller en bukett tulpaner (!)). Om man fryser vatten i ballonger och sedan hänger upp isdropparna i träden blir det oerhört effektfullt att belysa med till exempel LED-lampor från marken. Vackra mönster kan man lätt göra i snön om man skottar upp smala gångar.

 

Ljusslingor under den mörka årstiden

Ljusslingor kan användas på många olika ställen. Numera finns det så många olika typer av slingor, så det brukar gå att hitta någon som passar. Små tunna LED- slingor, som ofta drivs med ett batteri, kan man till exempel sätta i sin dörrkrans, eller i sin höstplantering.

Till julen kan man klä in sitt trappräcke med granris och sedan linda en ljusslinga om allt som pricken över i. Samma idé kan användas om man bara vill göra en girlang som kan fästas på fasaden eller runt entrén eller i ett träd. Då tar man ett tjockt rep och virar granriset på.

Och man behöver inte konstra till det. Det blir en hemtrevlig känsla med nästan vilken ljusslinga som helst när man kommer hem och det är mörkt på vintern.

 

Tulpaner och andra vårlökar i krukor

När det är lökrea på hösten kan man göra riktiga kap. Om man sätter dem i krukor och ställer frostfritt i till exempel ett orangeri så har man ett fantastiskt ”skafferi” att ta av när våren kommer. När de har kommit upp och börjat knoppas och blomma kan man nämligen placera ut krukorna i grupper på strategiska ställen, som vid entrén. Det bästa är att när de börjar blomma över så kan man lätt flytta undan dem igen. Tjusningen med att ha vårlök i kruka, som till exempel tulpaner, är ju att blomningssäsongen blir väldigt lång. Först blommar de i kruka och sedan sedan tar alla lökar i rabatterna vid!

 

Pynta inne

Vacker dukning till jul

I januariprogrammet berättade Kristina om hur hon dekorerat julbordet. Så här sa hon: ”Att planera julbordets dukning är också något jag la lite extra tid på. Denna julen (2017) vek jag papperspåsar av brunpapp och skrev juliga ord på. Sedan satte jag små, små, enar och tallar i påsarna och så några hyacinter. Blandat med många ljus blev det riktigt fint”.

 

Amaryllis

Amaryllis är en mångsidig lökväxt, som kan ha många olika utseenden. Bara att skaffa flera olika och ställa i grupper i sina krukor är effektfullt med de stora klockorna.

Förutom att ha sin amaryllis i en kruka i fönstret kan man också använda snittamaryllis! Om man vill hänga upp den i ett fönster ska man fylla stjälken med lite vatten och hänga den upp och ner.

Men hur tar man hand om sin amaryllis när den blommat över då?
Jo, när klockorna har blommat över knipsar man av frökapslarna eftersom de stjäl näring.
Amaryllisen behöver sedan lite kärlek i form av ljus, vatten och näring. Då kommer bladen att bli fler och grönare. Det är via bladen löken får sin näring, så på så sätt bygger man upp kraft i löken igen. Vattna runt om löken och inte rakt på den, eller ge vatten på krukfatet, så att löken inte ruttnar. Under sommaren kan man ställa krukan med amaryllislöken ute i trädgården, och fortsätta att vattna den och ge näring. I augusti har löken samlat all den näring den behöver och behöver nu lämnas i fred ett tag. Sluta vattna och ge näring och låt bladen vissna ner. Framåt hösten ska man ta in löken, rensa bort de vissna bladen och gärna ställa den lite mörkt. Nu ska löken få vila. Fram på vårvintern tittar en ny knopp fram! Då ska man ge den en ren kruka, ny jord, vatten och ljus och snart kan man glädja åt nya blommor. I fortsättningen kommer amaryllisen förmodligen följa sin normala blomningscykel när den blommar på våren/sommaren. Men man ska aldrig säga aldrig – en del blommar inte förrän i december igen.

Det vi kallar amaryllis är faktiskt en hybrid i familjen amaryllisväxter som heter Hippeastrum x hortorum, vilket betyder ryttarstjärna. Det svenska namnet amaryllis hänger med sedan Linnés tid trots att det är en annan växt som egentligen bär det namnet, nämligen Kapamaryllis (Amaryllis belladonna).  När Linné publicerade sin Systema Nature 1753 insåg han inte att den sydafrikanska kapamaryllisen och de sydamerikanska arterna inte var släkt, utan han förde dem till samma släkte. Först under 1800-talet blev det uppenbart att det behövdes två släkten och D.W Herbert publicerade namnet Hippeastrum för de sydamerikanska arterna. Så det vi har på fönsterbrädan är alltså en Hippeastrum.

 

Tulpaner

Att skaffa sig en tulpanbukett och sätta på bordet är för många samma sak som att slänga ut julen, och att börja längta efter odlingssäsongen.

För att få tulpanerna som man köper i affären att stå riktigt länge i sin vas ska man skära av en eller ett par centimeter längst ner på varje stjälk när man kommer hem. Man ska inte klippa av stjälkarna, utan man ska ta något vasst och skära, för klipper man finns det risk att man trycker till kärlen som ska dra upp vatten i blomman, och då kan man ju lika gärna strunta i det där med att ta av en bit längst ner.

Sen sätter man buketten en vas med kallt vatten i nån timme. Viktigt är att man ska lämna plasten kvar runt om. Då drar blommorna upp vatten och blir krispigare och håller längre. Och sedan är det bara att ta bort plasten och arrangera dem som man tänkt sig.

Ställ inte frukt intill buketten och upprepa gärna proceduren med att kapa av en bit längst ner och ge nytt fräscht vatten efter ett par dagar. Och ju svalare de står, desto längre håller de. En del förvarar buketten i kylen under natten för att förlänga livet så mycket som bara går!

Det finns en mängd roliga sätt att arrangera sin tulpanbukett! Här kommer några tips:

  • Korta dina tulpaner och stoppa ner dem djupt i en ganska bred vas så stjälkarna ligger utmed vasens sidor och blommorna knappt sticker ovanför kanten.
  • Ta en hög genomskinlig vas och sätt ner ett knippe tulpaner som är lika högt som vasen.
  • Skär av tulpanerna på lite olika höjd och sätt dem sedan i en genomskinlig vas med lite vackra stenar i botten.
  • Ta bort alla blad och sätt ner blommorna i låga vaser. Då kommer endast blomman att stå i fokus.
  • Placera tulpaner i olika vaser och gör ett stilleben.
  • Tulpaner och blåbärsris i en bukett gifter sig alldeles utmärkt. Det spretiga riset mot de mjuka tulpanerna blir en fin kombination som andas vår. En vacker gren kan arrangeras med eller utan blåbärsris och med franska tulpaner.
  • Hittar du tulpaner på lök är det jättefint att fylla en glasvas med pyttelite vatten och ställa ner lökarna där. Se bara till så att löken inte står direkt i vattnet.
  • Och om kylan håller i sig är det väldigt fint att frysa in tulpaner i islyktor.