Alla som nån gång har provat att odla kål vet att det ofta går åt skogen om man inte har läst på innan. Varför är det så?
Ohyra
Jo, kålväxter är kända för att dra till sig ohyra. Det är kålflugor, kålmal och kålfjärilar! Men kanske är det larverna till dessa som är de mest välkända. De kan faktiskt äta upp ett helt kålbestånd på bara några dagar. För att förhindra att de kan lägga ägg på bladen så täcker man kållandet med ett finmaskigt nät. Så läser du detta och du har sått kål och planterat ut och det är i början av juni – då hoppas vi att du redan har täckt ditt kålland med kålnät. Annars är det hög tid att göra det nu!
Om man ändå vill leta efter ägg så sitter de på undersidan av kålbladen och utvecklas efter två till tre veckor till svart-grönprickiga larver med en glupsk aptit. Dem får man helt enkelt plocka bort för hand.
Ekologiska bekämpningsmedel
Om man nu inte vill hålla på och plocka ägg och larver eller skaffa kålnät, så finns det också ekologiska bekämpningsmedel som man kan använda. Ett av dem innehåller en bakterie som gör att larverna dör när de får i sig det. Detta medel sprayar man bara på kålbladen.