Minnet är bra – men kort.

Det gäller nästan allting i trädgården. Både när man sår sina frön på våren och när man delar och sätter nya plantor till hösten. Då tror man så säkert att man kommer att komma ihåg! Många av oss upptäcker att vi snart har glömt helt och hållet.

 

Karta och odlingsbok

Därför är det bra att dokumentera det man gör – vad som blev bra och vad som blev mindre bra. En enkel dokumentation är att sätta i en namnetikett i sin såkruka.

En mer utförlig dokumentation är att rita ”kartor” över sina rabatter. Numera finns det också appar till den smarta telefonen som löser kom-i-håget i rabatten, till exempel ”Gardenize”.

Många skriver också odlingsdagbok över när man sådde, vilken art, hur många frön, och hur det grodde och så vidare.

 

Fotografera mera!

En annan idé är att fota av både själva växterna, på nära håll och så att hela växten syns, och hela rabatter. Detta kan man göra ofta eller med längre mellanrum som man känner för, men minst en gång per delsäsong (det vill säga på våren, försommaren, högsommaren, hösten och kanske på vintern också?).

Då får man en dokumentation över vilka växter som växte var under olika år och hur de utvecklades på den platsen. (Eller om de dog!). Hur länge sen var det egentligen som man skaffade just den plantan? Eller när grävdes den där rabatten ur senast? Det gör det också enklare att planera framåt. Det gör det också lättare att känna sig nöjd med det man har åstadkommit. Många trädgårdsälskare ser nämligen mycket lättare det som inte riktigt tog sig, än det som växer fint. Men när man tittar på bilderna i efterhand så ser man hur fint det var!

 

Tänk framåt!

Här ovan finns flera förslag på hur man dokumenterar det som har varit. Men det är också bra att dokumentera alla bra idéer som man får under hela året, men som man inte hinner genomföra på studs. Rita gärna skisser också! Om man öppnar upp för sin kreativa ådra så göder man den så den kan komma med ännu fler idéer allt eftersom. Och även de till synes omöjliga idéerna kan med tiden kokas ner till något som är möjligt att genomföra. Så dokumentera allt.