Skydda växterna under vintern och tidig vår

På vintern kan det se väldigt olika ut i trädgården, beroende på om det kommer nån snö eller inte. Och snö kan ha många olika egenskaper.

 

Plusgrader mitt i vintern
Om det blir en period med plusgrader tidigt under vintern eller våren kan växternas knoppar komma igång. Lökväxter och andra kanske tittar upp lite tidigare än vad det är tänkt. Blir det sedan kallt igen, men ingen snö, så kan de fara illa. Då kan det vara bra att försöka täcka dem med sand, torra löv eller grangrenar. Halm går också bra.

 

Blötsnö
Skulle det komma blötsnö så är det buskar och mindre träd som man behöver hjälpa så att de blir av med snön. Annars kan de fläkas eller gå sönder. Det är bara att skaka av snön så fort man får syn på den. Och det är också bra att undvika skotta upp en massa snö ovanpå buskarna som står intill en gång till exempel. Tyngden kan skada dem. Det samma gäller för växthustak, altantak och annat som kan skadas om det kommer en massa tung blötsnö.

 

Fluffig pudrig snö
Å andra sidan kan mera fluffig snö, som är mer som ett puder, skydda perenner och andra från barfrost, så då kan det vara bra att lägga just sådan snö i rabatten ändå.

 

Svep in vintergröna växter på våren
Det är också viktigt att svepa in vintergröna växter med någon typ av skuggande väv på våren. Mer om det finns på en särskild sida.