Många anser att odlingsåret är lite kortare än kalenderåret. Framåt oktober-november går vi i ide och kommer inte fram förrän krokusen kommer upp i mars. Kanske att vi kan peta ner några chilifrön, eller kanske några blomfrön som tar lång tid på sig som pelargoner, jätteverbena eller penséer, men under vintern går trädgårdslivet på lågvarv. 

 

Så utomhus i januari!

Men för den som inte vill ta en paus finns det andra roliga projekt att ta itu med. Man kan till exempel ägna sig åt vinterodling utomhus. Det är väldigt enkelt och går till som följer. Under januari och februari sår man frön i plastbyttor med lite jord. Det kan vara tråg och byttor som man köpt grönsaker i, till exempel tomater. Man väljer gärna köldtåliga växter som olika sorters kål och/eller perenna blommor.

Byttorna ställts i en större transparent plastlåda med lock. Den lådan har man borrat lite hål i, så att den inte blir lufttät. Det finns flera filmer på nätet om hur man kan göra detta, och många påpekar att det kan vara bra att inte borra hålen i locket eftersom det då kan läcka in vatten den vägen senare. 

Sen tar man lådan med byttorna i och går ut. Lådan ställer man vid en öster- eller västervägg. Väljer man en södervägg kan det bli för varmt. 

När vårsolen kommer skapar den ett litet minidrivhus åt fröna, och de kommer att börja gro. Man kan lägga på lite snö så kommer det att rinna ner fukt till jorden. Eftersom plantorna är uppdrivna utomhus så behöver de inte avhärdas. När de sedan blir större, och utomhustemperaturen blir högre, så planterar man om dem i större enskilda krukor.

 

Så utomhus i november!

Det går också utmärkt att så en hel del perenner i krukor utomhus på senhösten. Krukorna kan sedan grävas ner ytligt i komposten eller i rabatten. För största framgång är det bra om det sedan kommer snö som dessutom ligger kvar under vintern. Blir det barfrost efter ett tag så kan fröna ha kommit i gång men inte blivit starka nog att klara sig. Och om det inte blir snö alls så finns det en risk att jorden i krukorna torkar ut om man inte är med och vattnar då och då. Det kan också vara bra att lägga ett litet nät över krukorna också så att inte hungriga vinterfåglar äter upp alltihop!