Det finns många sätt att skaffa sig en plats att odla på. Ibland räcker det med en kruka, och ibland behöver man ett helt trädgårdsland eller en stor perennrabatt! Här kommer några tips på möjliga lösningar.
Odla ”ovanpå” marken
Att bryta upp grässvålen och gräva sig mer i obearbetad mark är jobbigt och har säkert gjort att många ambitiösa odlarprojekt har gått i stöpet. Här kommer ett utdrag ur vårt radioprogram om hur Maria gör. Ett mycket lättare sätt!
”Jag håller på att tillverka nya odlingsbäddar. I samband med att jag skördar så använder jag växtmaterial från årets grönsaker, till att fylla på befintliga odlingsytor, men även att tillverka nya platser att odla på.
När jag startar nya bäddar lägger jag tidningar på gräsmattan, fyller på med trädgårdsmaterial ovanpå, samt löv, halm och gödsel. Sen får det ligga där under vintern, och till våren så kan jag använda de nya bäddarna till att odla grönsaker som växer ovan jord. Under sommaren så täckodlar jag i dessa bäddar, vilket innebär att jag tillför organiskt material under hela odlingssäsongen. Första året kan jag till exempel odla squash, pumpa, västeråsgurka eller majs däri”.
Den som tycker att detta verkar intressant kan också söka upp Sara Bäckmo på nätet, och se filmer där hon visar hur hon gör.
Bygga en kallbänk
Hur gör man för att kunna skörda tidigt i sin egen trädgård, fastän man bor i Sverige och det ligger fullt med snö runtomkring? Om man inte har skaffat sig ett tunnelväxthus eller något annat större, så kommer man faktiskt riktigt långt med några kallbänkar.
En enkel kallbänk är att skaffa två pallkragar som man ställer ovanpå varandra och sedan fyller med jord nästan hela vägen upp. Ovanpå pallkragen ska man ha ett lock. Det kan man enkelt göra av några träläkt och sedan häfta fast byggplast kring ramen. Det är praktiskt att sätta fast locket i den övre pallkragen med några gångjärn.
I kallbänken kan man så köldtåliga växter som spenat, ruccola, kål och sommarmorot. Direkt i den frusna jorden alltså. Är det stelfruset så kan man strössla ut fröna ovanpå jorden, och hälla över lite tinad planteringsjord så att fröna täcks. Sedan låter man locket ligga på och väntar på att vårsolen ska värma kallbänken och fröna. De kommer då att gro mycket tidigare än de som man sår på friland.
Tänk på att om det blir för varmt i bänken framåt våren så får man lägga under något under locket så att det kan stå lite på glänt.