Att man kan odla i krukor har vi pratat om flera gånger. Här samlar vi sådant som handlar om att odla olika sorters växter i olika typer av krukor.

 

Odla perenner och träd i kruka

Kristina berättade om att hon har har många av sina perenner och träd i krukor. Det är ett prisvärt alternativ då perenner återkommer varje år och det finns fantastiskt många perenner och små träd som trivs alldeles utmärkt i kruka. Dessutom blir krukorna trevliga blickfång i trädgården.

Det är viktigt krukorna är frosttåliga om de ska stå ute under vintern. Men man kan också odla både perenner och mindre träd i kruka och ta in dem i ett svalt frostfritt utrymme på vintern. Då behöver inte krukorna vara frosttåliga. Det finns ju också växter som ändå måste tas in på vintern, till exempel de som populärt brukar kallas Medelhavsväxter. Då är det praktiskt att kunna lyfta in krukan med växt och allt. 

Lena har berättat om att hon har många av sina inköp av träd och buskar i krukor i åratal. Det beror på osäkerhet var de ska slutgiltigt planteras. Hon planterar om inköpen till en större plastkruka, kanske volymen är 10-15 liter i den första nya krukan. Allt eftersom åren går kan man behöva plantera om i allt större krukor. Att man har dem i krukor är också fördelaktigt på så sätt att varje planta kan få just den jord som den plantan tycker om. 

Under sommaren kan man flytta runt krukan och testa var det kanske skulle passa med ett träd eller en buske. Och på hösten ställs de bara in under granhäcken och bäddas om med torra löv och sen får dom stå ute hela vintern. Ännu har inget av träden eller buskarna dött.  

 

Dahlior i murarbaljor

Lena har berättat om hur hon har sina dahlior permanent i murarbaljor. Det är ett bra sätt att slippa gräva upp och ner dahliorna vartenda år. Murarbaljor är ju billiga och det finns rätt stora modeller där det får plats en 3-4 dahlior i varje.

Man planterar som vanligt på våren i näringsrik jord i murarbaljor av den storlek man föredrar. Murarbaljan har man först borrat ett eller flera hål i ca 1 dm upp från botten och lagt till exempel lecasten längst ner för att bygga ett vattenmagasin. Sen sköter man plantan som vanligt över sommaren.

Framåt hösten slutar man vattna och låter jorden torka upp under tak utomhus (så man inte går miste om den sista blomningen!). När den första frosten har varit tas blasten bort och baljorna ställs sedan in i värmen så de torkar upp lite till. Därefter kan de stå hela vintern mörkt och svalt. Kanske en liten slurk vatten vid jul och en till i slutet av februari bara. 

Sen på våren vattnar man i gång dem försiktigt igen och ställer dem ljust. I mitten i maj (om man vågar för frostrisken) kan man ställa ut hela baljan igen och bara fylla på med ett lager kogödsel överst. På det här viset räcker det med att fylla på gödsel i ett par år och sedan när det är fullt med jord och knölar ända upp till kanten så får man göra om proceduren med att ”bädda” om dem med helt ny jord och gödning. Det blir kanske vart 3-4 år.

 

Medelhavsväxter

Citrusväxter, fikon, oliver och Afrikas blå lilja är exempel på växter som ofta förs till gruppen ”Medelhavsväxter”. Som det hörs på namnet är de inte riktigt anpassade till vårt klimat. De går bra att ha ute på sommaren, men vill ha det varmt och inte får blåsigt. De flesta har de här växterna på sin uteplats eller i ett orangeri. Även änglatrumpeter fungerar som medelhavsväxterna. 

När det börjar bli kallt och dagarna blir kortare måste man ta in medelhavsväxterna och änglatrumpeten i ett frostfritt utrymme. Beroende på vilken art det rör sig om kan man förvara dem antingen mörkt eller ljust. Olivträd vill till exempel ha ljus och kan förvaras inslagna i bubbelplast på en frigolitplatta eller på ett sittunderlag i ett utrymme där temperaturen ligger runt nollan. Fikonträd kan förvaras mörkt eftersom de tappar sina blad inför vintern. De måste även utsättas för periodvis kyla under vintern för att kunna sätta frukt. Eftersom växterna går i vila behöver de inte så mycket vatten. I många fall räcker det med att ge dem en slurk vid jul och sedan en till framåt mars-april. Får de ohyra på sig beror det förmodligen på att de står för varmt. 

 

Vårlökar

Om man sätter några vårlökar i rabatterna och några i krukor får man njuta av vårblommande lökar mycket länge. Först blommar de i krukorna och sedan tar vårlökarna satta i rabatterna vid. 

Man tar vanliga lite större plastkrukor, plåtkrukor eller något annat kärl. Det är viktigt är att det finns dräneringshål i botten. Fyll med lite jord, placera tulpanlökarna tätt, tätare än det står på förpackningen, för då blir det vackrare i krukan sen. Fyll på med jord över lökarna och vattna krukan rejält.

En tumregel när det gäller hur djupt man sätter löken är att den ska ner dubbelt så djupt som löken är stor. Vårlökar har i regel den näring de behöver  för vårens blomning med sig i själva löken, men vill man ge den en extra näringsskjuts kan man i samband med plantering blanda i lite benmjöl i jorden.

Man kan också sätta olika vårlökar i flera lager i krukan, nästan som en lasagne. De lökar som blommar senast på säsongen sätts längst ner och de som blommar tidigt sätts längst upp. På så sätt får man en lång blomningstid i en och samma kruka.

När planteringen är klar på hösten, sätter man undan krukorna. Antingen kan man ha dem inomhus på ett svalt/kallt ställe, och då kan man med fördel ge dem en näve snö frampå vårkanten så att den sakta får smälta och börja vattna upp dem. Men om man inte har ett orangeri eller växthus så går det lika bra att förvara krukorna utomhus under vintern. Se bara till att de står torrt, gärna intill en husvägg under tak. Packa gärna in dem i lite bubbelplast eller i en trasmatta. Man kan också gräva ner krukorna i sin kompost.

När de har blommat över och bladen har vissnat ner kan man ta upp lökarna och undersöka om de har bildat sidolökar. I så fall kan man göra om proceduren igen eller plantera ut dem i rabatten. Tyvärr är många lökar drivna så hårt idag att de bara orkar en blomning. Det gäller särskilt de mest spektakulära tulpanerna. Men det finns dom som säger att om man hoppas att löken ska överleva och blomma om ytterligare ett år så är det nödvändigt med lite extra gödsel (benmjöl) i samband med planteringen – så det kan vara värt att pröva. Det är också bra att välja jord som inte blir för fuktig när det regnar. Man kan till exempel blanda plantjord med lite sand och grus.

 

Ätbart i krukan!

Många grönsaker och bärbuskar gå bra att odla i kruka. Det gäller bara att vara noga med att vattna och gödsla.

Några bärbuskar som kan rekommenderas är krukhallon som är framtagna för personer som inte har någon trädgård, utan kanske bara en uteplats eller en balkong och som ändå vill smaka de där solmogna egenplockade bären. Det finns flera sorter, men en som fungerar bra på Falbygden är ”Ruby Beauty”. Den ger mängder av goda hallon under juli – augusti. Perfekt till morgonfilen!

 

Inspiration 

Behöver man mera inspiration för att börja odla i kruka kan vi rekommendera en sökning på den danske trädgårdsmästaren Claus Dalby som gör otroligt vackra utsmyckningar med växter i krukor.