Alla växter som har blad och barr avdunstar vatten som en del av sin livsprocess. Det kan bli ett problem för barrväxter och vintergröna växter på vintern, men särskilt på våren när det är fruset i marken och marssolen börjar ligga på.

 

 

På hösten

Det är därför bra att se till att vattna denna typ av växter ordentligt på hösten, så att de har ett litet magasin att ta av när det är dags. Och sen vattnar man igen så fort tjälen gått ur jorden. 

 

På våren

När snön börjar tina bort och jorden är frusen kommer inte smältvattnet att kunna ta sig ner i jorden till växternas rötter. De buskar och träd som behåller sina blad och barr också under vintern hamnar då i ett utsatt läge. Då står växtens rötter i den hårda marken och kan inte dra upp något vatten, och samtidigt är bladen eller barren ute i den starka vårsolen och avdunstar det vatten som finns i dem. Därför kan de torka ut och dö så där precis när livet runt om börjar vakna till igen efter en lång vinter.

För att avhjälpa detta ska man slå in vintergröna växter i säckväv eller någon annan glesare väv som kan skugga bort solen lite. Detta kan man göra redan i februari-mars när dagarna börjar bli längre, även om det ligger snö kvar. Granris fungerar också att ställa runt om buskarna.

Och håll ögonen på dem under hela våren, det är vanligt att de behöver stödvattnas då och då!

 

Läge

Och om man har möjlighet bör man plantera till exempel rhododendron och barrväxter vindskyddat, eftersom också blåst torkar ut dem. Många trivs också bäst i halvskugga, snarare än i full sol.