En stående punkt i vårt radioprogram är ”Någonting att äta”. Här ger främst Maria tips på vad man ska göra med allt man har odlat.

 

Innehållsförteckning
Scrolla ner till det du vill läsa om just idag!

Buljong
Örtsalt
Grönkålschips/Friterad grönkål
Äppelchips
Ugnsrostad pumpa
Kombucha (som man dricker :-))
Ärtskott
”Regrow vegetables”
Ta hand om jordgubbsskörden på ett lätt sätt

 

Buljong

Ingredienser:
Lök (gul, röd, silver, gräslök, purjolök, piplök, blast från all sorts lök)
Morot
Palsternacka
Persilja
Libbsticka
Timjan
Tomater
Vitlök
Salvia
Rysk dragon
Mejram
Korianderfrön
Fänkålsblast
Selleri
Solrosolja
Strösocker
Muskotblomma
Peppar
Salt (oraffinerat havssalt) 

Gör så här:
Dela rotsakerna i mindre bitar.
Hacka grönsakerna grovt.
Repa kryddorna om de har en vedartad stam.
Mixa allt i flera omgångar i matberedare till en pasta.
Skär runda bitar av bakplåtspapper till frukt- och bärtorken och bred ut pastan.
Låt torka i ca 1-2 dygn. Det går också bra att torka i ugnen, men lufta ofta för det blir mycket vattenånga.
När pastan blivit till torra kakor så bryter man isär dem och lägger dem i matberedaren och mixar till pulver. Förvara sedan mörkt i till exempel glasburkar.

 

Örtsalt

Här tar man de kryddor som man har tillgång till. Man kan göra både mixade örtsalter med olika sorters kryddor, eller så gör man dem rena genom att bara använda en krydda och salt.

1 del salt (av bra kvalité, gärna oraffinerat havssalt)
3 delar kryddor

Mixa kryddorna först.
Häll i saltet och mixa lite till.
Bred ut på plåt och torka i ugnen, eller i bärtork.
När det är torrt så mixa igen till pulver.
Förvara mörkt i till exempel glasburk.

 

Grönkålschips/Friterad grönkål

Grönkål är lätt att förvara för den som odlar själv, eftersom den kan stå ute hela vintern utan att täckas. Den klarar minusgrader och kyla, men blir sämre om det är temperaturväxlingar med regn och minusgrader om vartannat.

Så här gör man jätteenkelt goda grönkålschips!
Ta in eller köp färsk grönkål och skölj.
Repa av bladen från den hårdare mittstammen.
Lägg dem i en bunke och häll över olivolja och salt.
Massera in oljan i bladen så att allt blir indränkt med olja.
Lägg på en ugnsplåt 125-150 grader, tills de är spröda (ca 20 min-1 h beroende på vilken ugn du har). Akta så att de inte bränns!
Låt dem torka i rumstemperatur.
Förvara i luftig behållare i rumstemperatur.

Friterad grönkål
Ta bort mittstammen och skölj.
Riv bladen i strimlor.
Fritera.
Salta.
Servera som ett tillbehör till mat eller som godis framför TV.n.

 

Äppelchips

Skär äppelskivor tunt tunt, eller hyvla dem.
Lägg dem på bakplåtspapper och pudra kanel över.
In i ugnen på 50-75 grader och låt torka ganska många timmar.
Servera som ett urgott godisalternativ eller gör en fin gå-bort present med äppelchips i en vacker burk. 

 

Ugnsrostad pumpa

Pumpa, som du kan odla själv eller köpa i butiken, är väldigt lagringstålig. Därför är pumpor ett bra alternativ för grönsaksrätter när det inte finns så mycket att skörda mitt i vintern. Detta är till exempel ett gott tillbehör till köttfärssås istället för pasta.

Gröp ur pumpans innanmäte.
Skär bort skalet.
Lägg bitar av pumpa i en ugnsform.
Ringla över olivolja, salta och peppra.
Rosta i ugnen på 225 grader i ungefär 20 minuter.

 

Kombucha

Kombucha är trendigt nu, och ordet kom med i Språkrådets och Språktidningens lista över 2017 års nyord. Men i Japan, Kina och Ryssland har man under flera tusen år ansett att kombucha är en hälsodryck eftersom den innehåller vitaminer, nyttiga bakterier och antioxidanter.

Kombucha är en alltså dryck som består av fermenterat ekologiskt svart te. Den serveras som måltidsdryck, istället för läsk, eller som ett alkoholfritt alternativ till vin eller cider. Den smakar syrligt och friskt och som många fermenterade produkter kan smaken slå över åt vinägerhållet om man låter den stå för länge innan man tappar upp den.

För att starta sin egen kombuchabryggning behöver man få tag i en kombuchasvamp, eller en ”scooby”. Scoobyn är egentligen en symbiotisk kultur av bakterier och jäst, som behöver socker för att kunna växa. Det enklaste är att fråga runt bland sina vänner – kanske är det någon som har en bit scooby att dela med sig? När man får tag i en svamp så får man också med lite vätska från satsen där svampen tidigare legat.

Kombuchan är godast när den är riktigt kall. Precis som med allt fermenterat så är fermenteringsprocessen aktiv i rumstemperatur och avstannar i kyla. Marias favorit är att smaksätta med ingefära eller hallon. Eller både och, men här kan var och en experimentera sig fram till sin favorit.

Så här gör man sin egen kombucha!

  1. Man brygger ekologiskt svart te som inte är smaksatt. I teet så rör man ner socker och låter allt svalna.
  2. Dags att hälla upp det kalla teet i en glasbehållare (gärna med tappkran) och lägga i scoobyn och vätskan som man fått med. På toppen av glasburken spänner man fast lite tyg så att inte flugor kan komma åt vätskan.
  3. Sen får man vänta. Teet fermenteras i rumstemperatur i 2-6 veckor. Därefter är kombuchan färdig att drickas, om man inte vill smaksätta den, se punkt 5.
  4. När man tappar ur kombuchan ur den större behållaren så lämnar man kvar lite vätska, tillsammans med svampen, och häller i nytt färdigbryggt och sötat te. Då börjar processen om igen. Varje gång man gör en ny bryggning och fyller på kommer en ny svamp att bildas överst i glasbehållaren. På det viset kan man ha kvar sin scooby i många år, och samtidigt få fler allteftersom man brygger ny kombucha.
  5. Om man vill ha en annan smak på sin kombucha kan man tillsätta bär, frukt eller kryddor och låta allt fermentera en andra omgång i petflaskor på köksbänken. Efter några dagar så har det eventuellt bildats kolsyra i flaskan och då silar man av innehållet och ställer in den färdiga smaksatta kombuchan i kylen.

 

Ärtskott

Ärtskott är oftast jättedyra om man köper dem i affären, men om man odlar dem själv så blir det mycket billigare. Dessutom kan det under vissa tider på året vara väldigt trevligt med något grönt som växer!

Gör så här:

  1. Köp torkade gula ärtor (som man annars gör ärtsoppa på) i affären. Välj gärna svenska ärtor.
  2. Ta fram någon behållare att odla i. Ett tips är att använda diskade plasttråg som det har varit köttfärs i.
  3. Lägg lite plantjord i botten på tråget så att det täcker botten.
  4. Strö över torkade ärtor. Lägg dem gärna så tätt så att det blir som en matta där de nuddar varandra.
  5. Strö lite plantjord över.
  6. Vattna så att allt blir fuktigt.
  7. Ställ i ett soligt fönster eller på en bänk. Ju ljusare det är, desto snabbare kommer de att gro.
  8. Vänta och vattna. Det tar drygt en vecka innan de är skördeklara. Håll ärtorna fuktiga och tänk på att de dricker mer ju större de blir. De torkar ut fort så titta till vattennivån varje dag!
  9.  Skörda genom att klippa av skotten, men lämna bladvecket som är längst ner. Då kommer det växa ut ett nytt skott där!

 

“Regrow vegetables”

De orden kan man googla på om man vill se en massa roliga tips på hur man kan odla nytt av de redan uppätna grönsakerna! Det är tips på hur man använder det man skar bort istället för att slänga det. Det kan vara stocken på sallad och kål eller rotdelen på purjolöken eller andra lökar. Kort sagt går det ut på att sätta dem i vatten, så växer de till sig igen.

 

Ta hand om jordgubbsskörden på ett lätt sätt

Det första tipset när det kommer till jordgubbar är att leta reda på ett ställe med självplock. Det är ju stora bär som fyller bra, så man kan på kort tid uppnå känslan av att ha gjort ett gott jobb! Dessutom brukar man få smaka lite på bären innan man väljer vilken sort man ska plocka… 

Hemmagjord jordgubbssaft och  jordgubbssylt är så mycket godare än den fabrikstillverkade, och som garnering på en gräddtårta (till midsommar) finns det inte mycket annat som är så gott.

Ett annat sätt att bevara skörden på är att styckfrysa jordgubbarna. Man rensar dem, lägger dem på en ungsplåt och ställer in dem i frysen några timmar. Sen kan de lätt fördelas i plastlådor och förvaras i frysen. De kan sedan användas till smoothies eller bakverk, men det går också att använda dem som isbitar i en kall dryck en varm sommardag. Och att värma några jordgubbar i micron och bara hälla över vaniljglassen eller ner i filen är också en höjdare. När kallt möter varmt händer det något speciellt!