Vitlöken är en av få grödor som vi sätter på hösten året innan vi förväntar oss att få skörd.

 

Sätta vitlök

Man ska använda sig av köpt sättlök från blomsterbutiker eller lantbruksbutiker, alltså så kallat kontrollerat utsäde. Om man tar en vitlök från mataffären finns det risk att man får in virus i sin jord och då kan man kanske inte odla lök där på flera år.

Det finns många sorters vitlök, med vackra namn som Alexandra, Vigor, Therador, Germidour och elefantvitlök. Vissa har flätbar blast, andra inte. Vissa får ormlök eller halslök, andra inte. Smaken kan också skilja sig lite. 

Man ska sätta vitlöken så sent som möjligt innan tjälen har gått i marken. Är man väldigt sen på det kan man lägga löken ovan mark och fylla på uppåt med jord. Det går bra det också.Anledningen till att man sätter vitlöken på hösten/vintern är att den då bildar klyftor. Om man sätter den på våren så bildas bara en större sololök. 

Vitlök vill ha en välgödslad jord, och i samband med att man sätter löken kan man blanda stallgödsel eller bokashi om man har det i jorden.

Varje klyfta ska sättas ner ca 5 cm i jorden, med den spetsiga delen uppåt. Man brukar säga att de ska sitta 15-20 cm isär, men det gör att odla tätare. När man är klar täcker man landet med halm och löv.

Till våren behövs en ny gödsling, och då kan man gödsla med till exempel gräsklipp och nässelvatten.

Under sommaren får man vara noga med att hålla bort ogräs och se till att de inte torkar. Så mycket gödsel och vattna varje dag vid varm väderlek, så blir det säkert en fin skörd!

I slutet av juni ska man sluta att vattna sin vitlök så att den hinner mogna innan det är dags för vitlöksskörd. Men det gör inget om det regnar på den – man behöver inte sätta tak över den! 

 

Skörda vitlök

Vitlöken ska skördas i juli – augusti, men exakt när är svårt att säga. Man får titta på blasten när den börjar bli gul, och testa att gräva upp en lök. Om den håller ihop fint så är den färdig. Låter man dem ligga för länge i jorden så finns det risk för att de börjar spricka isär. Då kan det bildas mögel och vitlöken blir förstörd. Ser den fin ut men ändå har delat sig så får man använda just de lökarna först i matlagningen, eftersom de får mycket sämre lagringsegenskaper.

När man har skördat vitlöken så ska den torka på torr och solig plats i några veckor innan man kan ta in den och förvara i rumstemperatur. Om man vill göra fina lökflätor så gör man det när blasten har torkat.