Den här titeln är kanske lite missvisande, eftersom en hel del av höststädningen faktiskt passar bättre att göra till våren!
Prydnadsgräs
Prydnadsgräsen ser ofta risiga ut på senhösten och man frestas att klippa ner dem så det ska se prydligare ut. Men det bästa är att låta dem stå kvar, och klippa dem först på våren när de precis har börjat spira igen. Om man gör det så gynnar man fågellivet i trädgården under vintern, både för att dom har något att gömma sig i men också för att dom kan äta av fröna i vipporna. Det finns väl heller inget vackrare än gräs i motljus en vinterdag? Gärna med lite frost i vipporna! Men det största skälet att lugna sig med klippningen är att man inte vill lämna öppna rör som nederbörden kan samla sig i och sedan fryser det till så att plantan sprängs inifrån.
Perenner
Det här gäller ganska många av de andra perennerna också – dom mår ofta bättre av att få stå hela över vintern, och kan ge skydd och föda åt fåglarna. Du kan tänka som så att har de hårda stjälkar så dom står kvar upprätt, och särskilt om de är ihåliga, så kan du lämna dem fram till våren. Däremot hostor och dagliljor och andra som har blad som faller ihop – dom kan du lika gärna samla ihop och bära bort till komposten redan nu.
Träd och buskar
Om man går över till träd och höststädning så finns det också en del att tänka på. Att beskära träd och buskar under senhösten är bäst att undvika eftersom det då är fuktigt och det virvlar runt en massa svampsporer som kan skada snittytorna som uppstår. Däremot ska man vara noga med att städa bort fallfrukten som ligger på marken och plocka ner all frukt som hänger i trädet för att inte orsaka svampsjukdomar på fruktträden.
Löv – en resurs!
Löven från träd och buskar som många jobbar hårt med, räfsar upp och lägger i säck och kanske kör till tippen med – dom är en jätteresurs! Kratta in dem i rabatten istället så ger de skydd mot barmarksfrost under vintern och så kan maskar och andra mikroorganismer i jorden få sig ett riktigt skrovmål. Löv är jättebra jordförbättring och om man tycker att det blev lite för mycket kvar frampå våren så är det bara att plocka upp dem då och lägga dem i komposten.
Och den som inte har så mycket löv kan bara ta gräsklipparen och köra över dem ett par varv så kommer maskarna att dra ner dem och sköta jobbet med gödningen av gräsmattan under vintern och våren!
Rosor
Rosor kan behöva pysslas om lite inför inför vintern.
Har rosen drabbats av svartfläckssjuka är det viktigt att försöka städa bort så mycket blad som möjligt. Lägg dem i soporna.
Rosor behöver kupas på hösten. Men om man gör det när jorden fortfarande är fuktig kan det leda till att svampsjukdomar får fäste, så vänta tills jordens ytlager är fruset. När man kupar använder man jorden i rabatten för att bygga upp en liten kulle runt rosens nedre delar. För att ge extra skydd mot kalla vintrar kan man lägga löv runt om rosen, och gärna låsa fast det med lite granris. När risken för frost sedan är över frampå våren kan man kratta ut den kupade jorden i rabatten igen och sedan mylla ner lite kogödsel.