Tänk att gå ut i växthuset eller på altanen och plocka till sig en solmogen tomat. 🙂 Smaken och känslan är ju helt annorlunda än att ta fram en köpetomat ur kylen! Att odla tomater är jämförelsevis lätt om man ställer plantan på ett varmt ställe och göder den under sommaren.

 

Så tomatfrön

Om plantorna ska hinna utveckla sig bra behöver man så sina tomatfröer senast i mars. Men redan i februari kan man inleda med att så av de sorter som kallas busktomater. Det är till exempel sorterna Vilma eller Tiny Tim. De blir inte så höga, men behöver lite tid på sig att växa sig buskiga och fina.

Att så tomater behöver inte vara så svårt. Man kan lägga lite såjord i en liten kruka och sedan slänga ner ett par frön och täcka med ytterligare nån halv centimeter jord ovanpå. Sen vattnar man lite och ser till att sådden håller sig lätt fuktig tills fröna har grott och skickat upp ett par blad. Fröna behöver värme för att gro, och ljus när de kommit upp. Om det är för mörkt för dem så blir de lätt långa och rangliga. Ställ dem därför i ett soligt fönster eller under extrabelysning.

 

Omplantering

Om man vill kan man bottna krukan med plantjord och bara ha såjord i översta delen när man sår. Då kan fröna gro i den näringsfattiga såjorden och sedan skicka ner rötter i den mer näringsrika plantjorden. Kanske slipper man på så sätt en omplantering. Annars planterar man om när rötterna börjar komma ut ur botten på krukan. Byt till en lite större kruka, och gör om proceduren ett par gången innan plantan hamnar i den slutliga krukan/kärlet. Då brukar resultatet bli bättre och det är ingen risk att man råkar övervattna så att rötterna ruttnar.

Tomater sätts ner på botten av den nya krukan, så att de planteras djupare varje gång. Då kommer det att växa ut nya rötter längs med stammen som hamnar under jordytan. På så sätt håller man plantorna kortare och stabilare. Om de sen ändå drar iväg i höjd innan de ska sättas ut utomhus så kan man kapa dem då.

 

Halshuggning och tjuvar!

Om tomatfröna har såtts lite för tidigt och plantorna stått kvar inne lite för länge kan dom bli väldigt långa och gängliga. Antingen kan man då sätta ner dem djupt i en ny större kruka eller så kan man ”halshugga” dem! Man klipper av dem, men sparar 3 bladgrenar över jorden. Då växer det ut tre nya stjälkar som alla kommer att bära frukt. Och om näringen i jorden bara är tillräcklig kan det bli en bli en större skörd än om man bara behållit en stjälk. Detta är ett sorts kontrollerat behållande av ”tjuvar” som det ju annars är viktigt att de tas bort. 

”Tjuvar” är de skott som kommer i bladvecken på de flesta tomatplantor. De gör plantan buskig och tät. Vissa sorter, ofta de mindre plantorna som ger cocktailtomater, ska odlas så, men många av de andra sorterna blir svaga och ger inte så mycket frukt om plantan blir för omfattande. Då kniper man helt enkelt bort ”tjuvskotten” och satsar på en eller två stjälkar som man låter gå upp och som får hela den näring man tillför under växtsäsongen.